Folkhälsomyndigheten informerar:
Om någon i hushållet känner sig sjuk
Det är viktigt att vara uppmärksam på nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla. När en person i ditt hushåll är sjuk med symtom som skulle kunna innebära covid-19 eller annan luftvägsinfektion, bör den som är sjuk stanna hemma. Personen ska även testa sig för covid-19 och stanna hemma i väntan på sitt provsvar. Om det är möjligt ska hen vara i ett eget rum. I väntan på hushållsmedlemmens provsvar kan övriga symtomfria personer i hushållet gå till arbete, förskola, grundskola, fritidshem och gymnasieskola som vanligt. Besök webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller i din region.
Följande informerar 1177.se/stockholm:
- För dig som är sjuk i covid-19 gäller att du ska vara hemma i minst 5 dagar från att du fick symtom. Som tidigare gäller att du ska må märkbart bättre och vara feberfri i två dygn innan du går tillbaka till skola eller jobb.
- För dig som har symtom, men inte provtagits för covid-19 rekommenderas att du är hemma minst 5 dagar från att du fick symtom, samt att du varit feberfri i två dygn och är allmänt förbättrad innan du går tillbaka till skola eller jobb.
- För dig som är symtomfri, men bor ihop med någon som är sjuk i covid-19 gäller att du ska stanna hemma från arbete och skola i 5 dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom.
Följande grupper är undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:
- De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre)
- Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna
- Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB. Arbetsgivare informerar de som berörs.
För barn och ungdomar gäller följande enligt 1177.se/stockholm
Symtomfria barn och ungdomar till och med gymnasieålder kan fortsätta att gå till förskola, förskoleklass, skolan och fritidsaktiviteter fast de har haft nära kontakt med någon som har covid-19. Det gäller även om de är ovaccinerade och även om de väntar på provsvar.
Följande gäller för smittspårning enligt Folkhälsomyndigheten
Kontakt med dem som kan ha utsatts för smitta
Covid-19 har en förmåga att sprida sig i kluster, det vill säga att flera personer i en avgränsad miljö smittas samtidigt. Det är viktigt att upptäcka klustren genom smittspårning och få kontroll på vidare smittspridning.
Smittspårningen innebär att identifiera:
- Personer som riskerar att ha utsatts för smitta av en person med konstaterad covid-19-infektion – till vilka kan smittan ha förts vidare?
- Smittkälla – vem eller vilka kan personen ha smittats av och vilka andra kan ha smittats av samma källa?
- Smittväg – hur och i vilken miljö har personen blivit smittad?
Kontakt med dom som utsatts för smitta görs görs antingen av den smittade själv, i dialog med en smittspårare, eller av en smittspårare i den ansvariga regionen. Om du kontaktas i en smittspårning får du information om vad du behöver göra. Om du identifieras som nära kontakt till ett positivt fall och har symtom, rekommenderas testning. Symtomfria vaccinerade nära kontakter rekommenderas generellt ingen testning.
Fortsatt avrådan från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus
Riksidrottsförbundet informerar att Folkhälsomyndigheten fortsatt avråder idrottsföreningar från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Avrådan gäller till åtminstone den 31 januari 2022 och kan förlängas ytterligare beroende på aktuellt läge. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan dock fortsatt genomföras. Avrådan gäller inte för yrkesmässig idrott.
Viby Basket ställer, tills vidare, fortsatt in aktiviteter som skulle samla många deltagare från olika träningsgrupper, t ex Friday Nights. Den ordinarie träningsverksamheten fortgår med hänsyn till Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder för fritidsaktiviteter:
- Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk och att vara uppmärksam på symtom.
- Avsluta-påbörja lagträningar 5 min innan-senare för att hålla avstånd mellan olika träningsgrupper, minska antalet deltagare i hallarna vid ett och samma tillfälle samt för att undvika trängsel.
- Begränsa antalet besökare på träningar, som till exempel vårdnadshavare.
- Uppmana deltagare att inte dela utrustning eller exempelvis frukt eller vattenflaska med varandra.
- Sköta ombyte hemma före och efter träningar.
- Uppmana god handhygien genom handtvätt eller handdesinfektionsmedel i samband med träningar.